Copii jucându-se cu bulgari de zăpadă

Educația nordică. Climatul rece influențează educația copilului?

Educația nordică «Det finnes ikke dårlig klær, bare dårlig vær» (Nu este vreme rea, ci doar haine rele)

Norwegian expression

Educația nordică din perspectivă proprie

Experiența mea pedagogică m-a influențat să studiez și să analizez principiile altor culturi educaționale, iar prin urmare am ajuns să aflu detalii importante despre educația nordică. În prezent, lucrez în cadrul unei grădinițe private din Norvegia și de aceea vreau să vă povestesc despre experiența mea. Începutul fiecăruia este destul de provocator, mai ales când trebuie să te adaptezi unei mari schimbări din viața ta ci nu ține doar de job, ci și de viață. Ceea ce am și făcut, am schimbat totul și mi-am ieșit din Comfort zone.

Educația nordică: Norvegia

Norvegia este o țară bogată, material, educațional și natural, o țară echilibrată, conectată la natură, iar oamenii de aici sunt conectați la această natură, o trăiesc și se bucură în orice moment de ea, fiind un lucru dificil de făcut deoarece condiția climatică aici este diferită de alte țări europene. Iarna începe în luna decembrie, dar își poate face apariția mult mai devreme, noiembrie-octombrie persistând până în luna martie-aprilie. De ce vă spun aceste lucruri legate de vreme? Din punctul meu de vedere, clima nordică influențează educația și creșterea copiilor din această țară, vă explic și cum.

Frileker- Joaca liberă

Dupa cum v-am povestit mai sus despre clima, vreau să vă explic legătura dintre aceasta și educație, începând prin a vă spune cum decurg zilele într-o grădiniță din Norvegia. Creșterea și educația copiilor din această instituție este împărțită în grupe de 0-3 ani și respectiv, 3-6 ani.

Dacă aș alege trei cuvinte prin care să descriu perioada grădiniței în această țară ar fi: libertate, prietenie și cel mai important, joacă. Fără lecții prestabilite, doar programe utile favorabile copiilor, explorarea naturii și frileker – joacă liberă. Vă vine să credeți că acești copii se joacă la grădiniță aproximativ toată ziua? Pe lângă activitățile pe care le face oricine, desenat, colorat, crafting, este vorba despre libertatea jocului.

Educația nordică și organizarea sistemului educațional 

În următoarele rânduri vă prezint o scurtă descriere a sistemului de educație și cum este organizat acesta. Sistemul de educație este organizat de către autoritățile publice și oferă o educație gratuită și obligatorie pentru toți copiii între 6 și 16 ani.

Educația începe cu o etapă de învățare preșcolară opțională care durează trei ani. Această etapă se concentrează pe jocuri și activități care îi ajută pe copii să se dezvolte social și emoțional. Următorul nivel este școala primară, care durează șase ani și se concentrează pe învățarea de bază, cum ar fi matematica, limba norvegiană, știința și istoria. De asemenea, sunt oferite cursuri opționale, cum ar fi muzica, artele plastice și sportul.

După absolvirea școlii primare, copiii trec la școala secundară, care durează șapte ani. Această etapă se concentrează pe o educație mai aprofundată și specializată și le permite elevilor să aleagă cursuri care să le intereseze și să îi pregătească pentru cariere viitoare. Norvegia se concentrează pe educația individualizată, care încurajează elevii să-și dezvolte talentele și interesele personale. Sistemul educațional este înconjurat de o cultură a respectului și a cooperării, iar elevii sunt încurajați să lucreze împreună pentru a învăța și a rezolva problemele.

Autoritățile publice investesc în resursele școlare și în tehnologia educațională pentru a asigura un mediu de învățare excelent pentru elevi. Profesorii sunt bine pregătiți și au acces la resurse și sprijin pentru a oferi o educație de calitate elevilor lor. Iar astfel cu o mică prezentare a sistemului educațional, revenim la subiectul principal pe care îl abordasem cu voi.

Programul unei zile de grădiniță

Programul începe la ora 7 dimineața și se termină la ora 5 după-amiaza. În fiecare zi, indiferent de vârsta și vremea lor, copiii ies afară, cei cu vârsta între 0 și 3 ani în prima parte a zilei, iar cei mari în restul zilei. Se pot face alternări, până la ora prânzului ieșim afară să ne jucăm, iar după prânz rămânem în interiorul grădiniței să facem același lucru.

Pornind de la vreme, programul celor mici, de 0-3 ani, include somnul de prânz, afară. Da! Afară! Au terase acoperite și fiecare copil în propriul cărucior își face somnul liniștit în aerul proaspăt. Pe timp de vară sau iarnă, procedeul este același, somnul de după-amiază se face afară. Chiar dacă plouă, ninge sau sunt temperaturi foarte scăzute (-10 grade) toți copiii ies afară pentru a se juca, cu ploaia, cu noroiul, cu nisipul, cu tot ce îi înconjoară.

Este un gând sceptic când te gândești că tu nu ai crescut așa. Când mama ta vedea că plouă, nu te lăsa afară să te joci în ploaie și să răcești. Aici nu au această gândire că vremea ți-ar putea face așa mult rău încât să renunți la a petrece timp afară doar pentru că plouă. Marea diferență este că ei nu gândesc ca noi, iar noi nu gândim ca ei. Oricât ne-am strădui, aceste practici sunt greu de pus în aplicare intr-un alt sistem educational.

Reacții adverse

Poate vă întrebați: dar ei nu răcesc? O, ba da. Dar dacă se simt foarte rău, părinții îi țin acasă, iar dacă se simt mai bine, a doua zi sunt înapoi la grădiniță. O iau de la capăt, iar și iar, până sistemul lor imunitar se formează în concordanță cu vremea acestei țări. Făcând o paralelă cu viața de adult, crescut și educat aici, nu au nici o problemă să cicleze pe ploaie sau să se antreneze pe vreme urâtă. Pentru ei este tot același lucru și nu îi oprește nimic din activitatea lor.

Ceea ce este foarte important în categoria climă o reprezintă îmbrăcămintea: „Det finnes ikke dårlig klær, bare dårlig vær” (Nu este vreme rea, ci doar haine rele). Folosesc haine din lână, făcute special pentru a ține corpul cald și respirabil în condiții de temperaturi scăzute. Eu însumi folosesc aceste haine și funcționează.

Aerul aici este destul de puternic și curat, dar iarna este foarte rece. Acest lucru te face să fii sensibil, îmbolnăvindu-te cu ușurință dacă nu ești obișnuit. Diferența este ca acești copii sunt de aici, este căminul lor și tot ce îi înconjoară îi fac mai puternici. Faptul că sunt conectați cu natura și clima aceasta rece de când sunt mici, îi formează să gândească și să se comporte ca ea. Libertatea este importantă, iar jocul pune baza în educația lor, dar clima și acceptarea ei este elementul cheie ce ii formează.

Activități conform educației nordice

  • Jocuri în aer liber: Copiii sunt încurajați să petreacă cât mai mult timp în aer liber prin explorarea naturii.
  • Creativitate: Copiii sunt încurajați să-și dezvolte creativitatea prin activități precum pictura, sculptura sau modelaj.
  • Învățare prin joacă: Jocurile educaționale sunt utilizate pentru a-i ajuta pe copii să învețe noi concepte într-un mod distractiv și interactiv.
  • Respect față de mediu: Copiii sunt învățați să aprecieze și să respecte natura, prin activități precum plantarea de copaci sau curățarea râului.
  • Învățarea prin experiență: Copiii sunt încurajați să experimenteze prin activități precum gătitul sau realizarea de proiecte casnice.
  • Valorile familiale: Copiii sunt învățați să-și valorifice familia prin activități precum serbările sau ieșirile în familie.
  • Învățarea prin povestire: Povestirile sunt utilizate pentru a transmite valori și pentru a-i ajuta pe copii să învețe lucruri noi.

Distribuie postarea:

Cuprins

Mai multe postari